Minoa.info

In Finnish

Author Topic: Hyönteiset  (Read 5015 times)

Offline Themis

 • Posts: 14
  • View Profile
Hyönteiset
« on: July 14, 2011, 07:17:06 PM »
Tyhmä kysymys vähän vaellukseen liittyen   :-[ mutta kun... kerran yritin kesäkuussa Peloponnesoksessa mennä ihan vaan erääseen vuoren rinteessä olevaan luolaan, niin en päässyt lähestymään edes rinnettä, koska siellä oli niiiiin paljon hämähäkkejä. Lopuksi polun sulki valtava heinäsirkka. Samalla reissulla olisi ollut veneretken yhteydessä mahdollisuus kävellä erään saaren poikki. Mikä tuuri, että emme lähteneet! Siellä kulki henkilö edellä kepin kanssa pyyhkimässä suurimpia hämähäkinverkkoja pois kulkureitiltä. Voin vain kuvitella, mikä vipinä kävi jaloissa, kun verkkojen asukit joutuivat häädetyksi  :o

Sen jälkeen en ole paljon vaelluksia edes miettinyt, vaan joutunut pysyttelemään asutuilla & asvaltoiduilla alueilla!  ;D

Kysyn siis, kuinka paljon hyönteisiä, käärmeitä ja nilviäisiä ym. tulee esim. Kreetan rotkoissa vastaan?

*huom* hyönteistutkija tarkastelee vastausta ihan eri näkökulmasta kuin minä, suorastaan vastakkaisesta!

Offline Juhani

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 429
  • View Profile
Re: Hyönteiset
« Reply #1 on: July 14, 2011, 07:45:33 PM »
Olemme vaeltaneet ympäri Kreetaa paljon, eikä koskaan ole ollut mitään ongelmaa hyönteisistä.
Kreetalla pitää hiukan varoa herhiläisiä (kuten Suomessakin). Pääosin shortseissa on menty kaikki pusikot ja pensaikot, eikä pitkälahkeisia ole tarvittu kuin piikkipensaiden takia joskus.
Muuten hyönteismaailma on mielestäni niukempi kuin Suomessa.

Käärmeitä on mutta ei vaarallisia, kuten mantereella, jossa esiintyy kyitä. Pari kuollutta käärmettä on nähty.

Pidämme erityisesti vaeltamisesta Kreetalla koska siellä saa olla melko huoleton kaikkien eläinten (myös ihmisten) suhteen. Eihän siellä ole edes karhuja, kettuja, susista puhumattakaan.
Ja vaeltajat nukkuvat autuaan tietämättömänä ympäristöstään "tuhannen tähden" hotelleissa - niin kuin eräät ystävämme sanoivat. Eli makuupussissa taivasalla.

Liskoja on ja pieniä skorpioneja, jotka lienevät ampiaisen luokkaa myrkyllisyydessään. Niitä emme valitettavasti ole nähneet yhtään.

Sanoisinko vielä että kaikki riskit ja ongelmat - jos niitä ylipäätään on - taitavat olla asvaltoiduilla seuduilla ja asutuskeskuksissa. Jotkut nimittävät näitä vaaraa aiheuttavia autoilijoita myös nilviäisiksi.

Offline Themis

 • Posts: 14
  • View Profile
Re: Hyönteiset
« Reply #2 on: July 16, 2011, 11:28:08 PM »
Ei minua niissä hyönteisissä niinkään vaarallisuus pelota, harva hyönteinen tarkoituksellisesti käy ihmisen kimppuun. Etenkin Kreetassa on mukava silti tietää, että kyitä ei ole. Skorpioniinkaan ei todennäköisesti vahingossa törmää.

Noita hämähäkkejä oli vain tuolla yhdellä matkalla, muualla en ole nähnyt. Se olikin niin erikoista, niitä oli satoja ja niiden verkot olivat yli 10 metrin levyisiä! Hämähäkkejä ja verkkoja oli siis "joka puolella"; muutaman kestän vielä helposti. Samaten Peloponnesoksen (Piloksen) hiekkaranta kuhisi rapuja. Yksikään niistä ei ikinä osunut jalkaan, vaikka todennäköisesti käveltiin ihan päältä uimaan mennessä. Se oli kuitenkin hurjaa huomata rannassa kävellessä, että tässähän on rapuja ihan joka kohdassa...

En tiedä mitä herhiläisiä tai ampiaisia ne olivat, mutta kerran Samoksessa erehdyimme tilaamaan liharuokaa ennen auringonlaskua, ja isot lihansyöjäampiaiset löysivät välittömästi lautasille! Kunon aterian syöminen vasta pimeän laskeuduttua on tuossa mielessä hyvinkin järkevää. Ei yksi ampiainen mitään, mutta yli 10 alkaa jo häiritä.... onneksi aurinko laski kohta, ja loppuateria saatiin istua rauhassa. Mutta tuli kyllä olo, että senkin turistit... (tarjoilijat yrittivät parhaansa mukaan listiä ampiaisia ruokalistojen avulla)

Torakoita en ensimmäisillä matkoilla nähnyt lainkaan, mutta sitten kun ensimmäisen tunnistin, rupesin huomaamaan niitä iltaisin puutarhassa, rantakadulla... onneksi aika vähän hotellihuoneissa!  :D

Agios Nikolaoksessa ihan eka matkalla näin valtavan punaisen koppakuoriaisen juoksevan kadulla, ja se oli ihan samanlainen kuin museossa meripihkaan kivettynyt yksilö! Hieno! (kunhan ei tule hotelliin... ;D  ;) )

Offline Juhani

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 429
  • View Profile
Re: Hyönteiset
« Reply #3 on: July 17, 2011, 09:40:36 PM »
Vielä hiukan tarkennusta tuohon käärmejuttuun.
Kreetalla ei siis ole vaarallisia käärmeitä. On yksi laji Telescopus fallax, joka puraisee saalistaan sen nitistämisen jälkeen lähinnä ruuan sulattamisen helpottamiseksi. Myrkkykin on melko lievää, eikä hampaat ole käytössä hyökkäysmielessä - ne sijaitsevat suun takaosassa.